ERP Sistemi Nedir ? ERP Nerelerde Kullanılır ?

ERP, entegre bir yazılım paketi aracılığıyla iş verilerinin toplanması ve organize edilmesi için konsolide bir süreç olan “Kurumsal Kaynak Yönetimi” nin kısaltmasıdır. ERP yazılımı, üretim, satış teklifi, muhasebe ve daha fazlası gibi iş işlevlerini otomatikleştiren uygulamaları içerir. Gelin şimdi de ERP Sistemi Nedir ? ve ERP Nerelerde Kullanılır ? gibi kullanıcılarımızın sıklıkla merak ettiği sorulara hızlıca cevap verelim.

Geliştiricilere, satıcılara veya teknoloji medyasına yönelik olup olmadıklarına göre değişen daha birçok ERP tanımı vardır. Çoğu, ERP’nin bir şirketin tüm departmanlarına daha iyi iş süreçleriyle hizmet vermeyi amaçladığını kabul eder.

Sektöre Göre ERP Türleri

Belirli ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli endüstriler için tasarlanmış birkaç farklı ERP12 türü vardır:

Hazır Giyim ERP’si: Giyim endüstrisi, moda trendleri ve mevsimler değiştiğinde pek çok değişikliğin üstesinden gelmek zorundadır.

Otomotiv ERP’si: Otomobil üreticileri, envanter yönetimi, kalite kontrolü ve zamanlamayı işlemek için ERP araçlarına güvenebilirler.

İnşaat ERP’si: İnşaat müteahhitlerinin iş gücü, malzeme, ekipman ve bir iş için kiraladıkları tüm alt yükleniciler üzerinde kontrol sahibi olmaları gerekir. ERP yazılımı, inşaat görevi yönetimine yardımcı olur.

Yüksek Öğrenim ERP’si: Kolej ve üniversite ERP sistemleri, öğrenim ücretlerinden sınav notlandırmaya kadar değişen akademik iş süreçlerini destekler.

Sektöre özel bir ERP çözümü kullanmak neden bu kadar önemlidir?

Genel bir ERP sistemi, gereksiz özelliklerle sizi ağırlaştıracaktır. Örneğin, üreticiler hammadde tedariki için uygulamalara ihtiyaç duyarken, yüksek öğretim sektörü çoğunlukla öğrenci, öğretmen ve personel için zamanlama araçlarına ihtiyaç duyar. Bir üretim fabrikasının planlama uygulamaları ile hala ERP’ye ihtiyacı olsa da, bir okulun hammaddeleri yönetmek için ERP’ye ihtiyacı yoktur.

İşletmeniz, ihtiyacınız olmayan özelliklerle dolu genel bir ERP indirirse, yaptığınız tek şey kendi kaynaklarınızı yavaşlatmaktır. Bilgisayarlarınızı şişirilmiş bir yazılım paketiyle aşırı yüklemek yerine, yalnızca ihtiyacınız olan ERP’yi yükleyerek bilgi işlem alanından tasarruf edin.

ERP Faydaları

Kurumsal kaynak yönetimi, aşağıdaki harika avantajlarla daha iyi iş performansı sağlar:

İş Akışı Görünürlüğü ve Kolaylaştırma

ERP sistemlerinden önce, birden fazla çalışma sahası arasında koordinasyon sağlamak çok zaman ve çaba gerektiriyordu. İşletmenizin belirli bir bölümünde güncellemeler istiyorsanız, siteyi fiziksel olarak aramanız veya ziyaret etmeniz gerekir. Ulusal ve uluslararası konumları olan büyük şirketler, zaman dilimleri etrafında çalışmak zorunda kaldı. Ve yurtdışındaki üretim ortaklarınızdan biriyle ilgili bir sorun varsa, sonsuz telefon görüşmeleri ve saha ziyaretleri yaparken tüm işinizi geri alabilir.

Neyse ki, ERP sistemleri iş akışı görünürlüğünde devrim yarattı. Artık, ofis merkezinizdeyken bile, yurtdışındaki üretim tesislerinizde ve evinizdeki dağıtım merkezlerinde eşzamanlı olarak neler olup bittiğine ilişkin gerçek zamanlı ayrıntıları almak için ERP paketinizden ortak bir veritabanı açabilirsiniz.

İş Zekası ve Veri Analitiği

İşinizi yürütmek için, karar verme sürecinizin doğru verilerle yönlendirilmesi gerekir. ERP çözümleri, veri toplama, analiz ve raporlama yöntemleri sağlamak için iş zekası (BI) araçlarını kullanır. Üretim süreçlerinizde anında değişiklikler yapmak için verileri gerçek zamanlı olarak analiz etmenin bile yolları vardır. Ayrıca, iş tahmini için geçmiş verileri de kullanabilirsiniz.

Veya verilerinizi özelleştirilmiş raporlara koyun. Herkesi temel performans göstergesi (KPI) ölçümlerinden haberdar etmek için bu raporları önemli hissedarlara, iş ortaklarına veya ekibinize sunun.

Planlama Çözümleri

Zamanlama araçları, ERP çözümlerinin oldukça özelleştirilebilir bir parçasıdır. İşçilerin vardiya için ne zaman geleceğini, envanterin ne zaman teslim edileceğini ve fabrikalarınızın ne zaman bakıma gireceğini organize edebilirsiniz. Ardından, tüm departmanlarınızın ve tedarik zinciri ortaklarınızın aynı sayfada kalması için her programı tek bir takvimde koordine edin.

Bölümler Arası İşbirliği

Şirketinizde ne kadar çok departman varsa, hatalardan kaçınmak için iç iletişim uygulamalarını yönetmek o kadar önemlidir. Ve şirketinizin dünyanın her yerinde şubeleri varsa, herkesin zaman dilimlerinde ve dil engellerinde iletişim halinde kalması için bir yönteme ihtiyacınız var. Hammadde tedarikçiniz ve dağıtım merkeziniz arasındaki bir yanlış iletişim, maliyetli envanter hatalarına yol açabilir. ERP iletişim araçları taranmış belgeleri, dosyaları, e-postaları, metinleri ve telefon görüşmesi kayıtlarını düzenler. Anlık iletişim için özel, dahili kanallar bile var.

Teklif takibi ve potansiyel müşteri takibi gibi harici müşteri etkileşimlerini planlamak için müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) araçlarını da kullanabilirsiniz.

Risk Yönetimi ve Veri Güvenliği

Şirketinizi hileli uygulamalardan korumak, dijital çağda her zamankinden daha önemlidir. İşletmeniz herhangi bir şekilde çevrimiçi çalışıyorsa, risk altında olabilirsiniz. Gerçek zamanlı risk yönetimi araçları, otomatik denetimler ve dolandırıcılık izleme gerçekleştirerek şirketinize ek güvenlik sağlar.

Şirketiniz çok sayıda hassas veriyi işliyor. Tek bir ERP sistemi kullanmak, tüm önemli belgelerinizi ve iletişiminizi tek bir yerde tutarak güvenliği sağlar. Ayrıca, tüm bilgilerinizi tek bir uyumlu sistem içinde tutarak veri çoğaltmayı azaltabilirsiniz.

Özelleştirilebilir Çözümler

Her şirket, faaliyetlerinde bazı benzersiz değişkenleri hesaba katmalıdır. İşletmeniz uluslararası şirketlerle mi çalışıyor? Devlet kurumlarına düzenli olarak resmi belgeler sunmanız gerekiyor mu? Pazarlama departmanınız sosyal medya kanallarında kitleleri hedefliyor mu? İyi haber: İş ihtiyaçlarınıza tam olarak uyacak özel modüllere sahip ERP yazılımları var!

Yeni teknoloji, ERP Sistemi Nedir ? uygulamalarının yeteneklerini değiştiriyor. En son trendler arasında yapay zeka hesaplama ve Nesnelerin İnterneti (IoT) çözümleri yer alıyor.

ERP Sistemi Nedir ? ve ERP Nerelerede Kullanılır ? gibi sorularınızı genişletmek istiyor veya ürünler hakkında demo talebi ediyorsanız bize iletişim kanallarımız aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Sitenin nasıl kullanıldığını daha iyi anlamamızı sağlamak için tanımlama bilgileri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederek, bu politikayı kabul etmiş olursunuz. Detaylı bilgi almak için tıklayın.